Televizijska serija od 20 epizoda

Autor: Nikola Pejaković
Režija: Nikola Pejaković i Saša Hajduković
Scenario: Nikola Pejaković
Produkcija: RTS i Bosonoga produkcija
Producent i direktor serije: Brankica Janković

Uloge: Ljubomir Bandović, Nikola Pejaković, Branka Katić, Mira Banjac, Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Sergej Trifunović, Vojin Ćetković, Boris Milivojević, Bojan Dimitrijević, Miljka Brđanin Babić, Boris Šavija, Aleksandar Stojković.

komedija/drama
žanr
20
broj epizoda
35 minuta
trajanje epizode

Serija “Advokado” prati zgode i nezgode glavnog junaka Brane (Ljubomir Bandović) i njegovog vjernog saputnika Belog (Nikola Kolja Pejaković). U središtu radnje su njihovi prijateljski i porodični odnosi, tipični za balkansko podneblje.

Glavna ličnost je čovjek po imenu Branislav Pundravac. Njegov otac je bio, radnik, pošten čovjek, varilac, radio je naporno i nije baš uvijek imao vremena i živaca za Branu, ali je Branislav, pod uticajem jake i odlučne majke, koja je radila u Sudu (čitaj, policiji), u administraciji, uspio da završi Pravni fakultet koji nikad nije volio.

Branislavova spretnost, znanje i mudrost koju demonstrira u Sudu, sušta je suprotnost onome što demonstrira u privatnom životu; privatno, on je nespretan, zamršen i naivan.

Drugi ključni lik je Zaviša Trulić – Beli. Branislavov prijatelj. Uglavnom ga zovu Beli, zbog bizarnog događaja u mladosti. Oni su tandem koji pratimo kroz epizode.

Epizode prolaze u njihovim urnebesno-smiješnim i poetično-tužnim pokušajima da nađu novi posao, šansu; da pobijede životne probleme, da nađu sreću, pare, posao koji će da ih zadovolji. Život im prolazi u pokušajima da pronađu smisao i mir u životu. Dva luzera i njihove majke i tetke, okreću Srbiju naopako, donose na ekrane humor koji razgaljuje, koji je i crn, ali i romantičan; emotivan, otvoren i plemenit. Komedija sa surovim i ponekad ludim i crnim, komičnim zapletima.